1

niedziela, 25 lipca 2010

Croque monsieur

W dosłwnym tłumaczeniu chrupiący pan. Kanapka od 100 lat jest niezwykle popularna we Francji. Około 1910 roku croque monsieur zaczęto podawać w paryskich barach.  Posiada dziesiątki wariantów, przez jakiś czas była nawet serwowana we francuskim McDonaldsie... To chyba najlepiej świadczy o jej powodzeniu.
W przygotowaniu zastosowałem przepis Juli Child z programu "Julia i Jacqes gotują w domu". Najważniejsza jest dbałość o szczegóły przygotowania. To dzięki niej dania z popularnych składników nabierają nowego wymiaru.

Składniki:
8 kromek przennego chleba o grubości 3,5 cm
musztarda Dijon
2 szklanki tartego sera gruyere lub ementaler
450g cienkich plastrów szynki
1/4 szklanki masła

Chleb smarujemy cienko musztardą. Rozkładamy 1/4 szklanki sera na 4 kromkach. Każdą przykrywamy 110 gramami szynki. Sypiemy drugą porcję sera i przkrywamy pozostałymi kromkami. Masło roztapiamy na średnim ogniu, na dużej patelni aż zacznie skwierczeć. Smażymy kanapki 2-3 minut unosząc brzegi łopatką by sprawdzić czy już nabrały złocistej barwy. Odwracamy i drugą stronę także smarzymy 2-3 minut. Przed podaniem kroimy w trójkąty.

2 komentarze: